fotografies i notes del Toni
 
 
Inici
Mikado 141-R Liberation
Sèrie A 2-6-6-4
Allegheny 2-6-6-6
Yellowstone 2-8-8-4
Challenger 4-6-6-4
Cab Forward 4-8-8-2
Big Boy 4-8-8-4
 
 
 
 
LES GRANS LOCOMOTORES
MIKADO 141-R LIBERATION
A França, durant la Segona Guerra Mundial la destrucció del material ferroviari va ser impressionant i al final del conflicte el país estava quasi paralitzat per la manca de material ferroviari per poder moure a la gent i les mercaderies. França tenia una greu mancança de locomotores. Al 1944, essencialment, hi havia la necessitat de tenir locomotores potents i capaces d'assegurar la tracció de trens de mercaderies directes, mercaderies i expressos llargs i pesats i trens de parades freqüents.

Era un època de gran penúria però, tot i així, s'estaven construint locomotores en diversos tallers, les 150-P, 141-P, 151-TQ, 050-TQ. Això no era suficient i es va fer una gran compra de locomotores als Estats Units, eren les Mikado 141-R. Quan es van acabar les locomotores als tallers francesos al juny del 1952, les locomotores americanes ja havien fet innombrables serveis al país ajudant a fer un creixement molt ràpid de l'economia.

Després de 25 anys i gràcies al baix cost de manteniment, la facilitat de conducció i la seva robustesa va ser la darrera sèrie en subsistir fins al final del vapor.
 
Un inventari de locomotores
A la tardor del 1944 es van recollir tots els inventaris de material motor que hi havia als grans dipòsits, que mostraven una situació catastròfica. Al 1938, any en que es va constituir la SNCF, figuraven inventariades 17259 locomotores i al final del conflicte només en quedaven unes 6000 en estat de rodar. La resta estaven inutilitzables per l'efecte dels bombardejos, els sabotatges, deteriorades per els exercits d'ocupació, destruccions voluntàries fetes per els mateixos ferroviaris per enrederir la retirada enemiga, etc.

La majoria de les màquines supervivents eren antigues i costoses de mantenir i d'altres estaven parades en fase de reparació per manca de recanvis i de mà d'obra.

De les fàbriques només en van sortir 89 màquines 141-P, 66 de la 150-P i 10 de la 151-TQ, aportació que era insignificant per compensar les immenses pèrdues dels 4 anys de conflicte i es necessitava construir urgentment un gran parc de locomotores per destinar-les a la contribució des esforços industrials per reprendre la activitat econòmica després de la guerra. Per altra part, encara que Alemanya va cedir una bona quantitat de locomotores per compensar les immenses pèrdues, l'aportació va ser insignificant.
 
Una comissió de la SNCF a USA
Durant les hostilitats, la industria francesa se la va obligar a treballar per Alemanya i no va contribuir al renovament del parc ferroviari. En acabar la guerra la industria francesa estava greument destruïda i no podia satisfer una comanda important d'un miler d'unitats de locomotores en pocs mesos per el que es va prendre la decisió de fer la compra als Estats Units, país que disposava un potencial industrial important i que venia de satisfer les enormes exigències de la maquinaria de guerra.

Es va escollir els Estats Units i després Canadà, doncs eren els únics països que estaven dinamitzats per el esforç del conflicte i amb la industria preparada per la producció massiva de material de guerra, estava en condicions de fer lliuraments molt rapits de les locomotores que es tenien d'encomanar. També tenien els mitjans de producció més moderns del mon.

Quan França encara estava ocupada, els primers contactes es van fer el primer trimestre de 1944 per una comissió de les companyies ferroviàries d'Àfrica del Nord composta per un comitè d'explotació dels ferrocarrils d'Algèria, del Marroc i de Tunísia, això era degut que no rebien material ferroviari ni recanvis. Aquest països depenien de França. Després un equip d'enginyers de la SNCF va viatjar a América per definir les característiques tècniques de les noves locomotores perquè corresponguin a les característiques definides per la SNCF de la conducció, manteniment i utilització.

En general durant aquest període es va tractar de:
- La possibilitat de construir i lliurar per la industria americana de 250 a 300 unitats per mes.
- Devia ser una locomotora mes lleugera que les potents locomotores americanes no convenients per una raó de pes per eix.
- Encara que a França havien màquines "Consolidació" (140) de la Military Railway Service, ajuda rebuda al acabar la Primera Guerra Mundial, es van descartar perquè eren inferiors a les últimes 141-P construïdes a França.

Moltes de les locomotores construïdes a França eren de doble expansió, Compound, Charles Chapelon les va anar modificant fins que els hi va treure un gran rendiment però que eren complicades de conduir.

Es va preferir el rodatge Mikado 141 perquè era més apte per tot tipus de recorregut i per l'experiència que es tenia amb les 141-B de simple expansió de la de la companyia "Sud-Oest" i tenien una gran reputació. També agradava la versió unificada 141-P, a la que se li va incorporar moltes millores i que essent retimbrades a 20 atm van estar sotmeses a un regim molt sever de treball durant els anys de 1942 a 1944.
 
Els estudis i les característiques
Primer es van posar les bases de col·laboració entre una Comissió francesa i els representants de Baldwin Locomotives Works, American Locomotives Company i de Lima Locomotive Works, que va permetre establir un gran programa de lliurament de locomotores a França.

Davant de la urgència de la comanda, la firma Baldwin Locomotive Works es va encarregar del disseny de la nova locomotora a partir d'un model que ja funcionava pels Estats Units, la Mikado USRA. Després van estudiar la manera de millorar les seves característiques.

Les característiques generals de la nova màquina les va decidir un reduït equip de tècnics enviats per la SNCF i per resoldre possibles problemes tècnics es van quedar fins que van sortir les primeres unitats que tenien que ser lliurades a partir de juliol de 1945..

Dins es empreses americanes la organització de les cadenes de muntatge de les locomotores s'assemblaven a les que es feien servir en la indústria del automòbil, per això les primeres 700 unitats de les 141-R es van construir només en onze mesos, de juliol de 1945 a maig de 1946.

Van adaptar a les mides de la SNCF el gàlib de la locomotora, els topalls, els enganxalls de cargol, les pantalles de fum, el lloc de conducció a la esquerra, una porta de la càmera de fums amb volant central del tipus "Unificat" (de la 1 a la 700), o del tipus "Nord" (per les 701 a 1340), lubricació amb oli.

En resum, la delegació francesa va establir les següents directrius:
- Material modern, potent, robust i de gran simplicitat de construcció.
- Peses de construcció molt dimensionades per assegurar una bona resistència dels mecanismes.
- Aparells auxiliars de manteniment còmodes i poc costosos.
- Conducció fàcil per permetre el servei en banalitat complerta.
 
El finançament
El finançament es va fer dins del programa Prêt-Bail de 1941. Aquest programa autoritzava al president dels Estats Units a vendre, cedir, canviar, llogar armament o dotar d'altres mitjans a qualsevol govern que el president estimi necessari per la defensa dels Estats Units.

El pressupost inicial era de 102 milions de dòlars però finalment el muntant era de 170 milions de dòlars, això portar a que el govern francès dividís la comanda en dues etapes.
En la primera etapa es van comprar 700 locomotores per 100 milions de dòlars inclòs el transport.

En quan el finançament va ser possible, es va demanar una segona partida de locomotores, de la 701 a la 1340, a les mateixes firmes que van construir la primera, secundades per les dues firmes canadenques.
 
La comanda
Inicialment la comanda en va fixar en 1500 unitats, després es va rebaixar a 1340 unitats, però es van incloure 200 locomotores de maniobra Diesel-elèctriques. Aquesta quantitat venia donada per cobrir les necessitats mes urgents. La reducció va ser una bona decisió doncs en un futur immediat es comptava a reprendre les grans electrificacions.
Sis mesos després de rebre la comanda va sortir de fàbrica la primera locomotora.
 
La fabricació
En el primer lliurament de les 700 locomotores portaven els quatre eixos acoblats i anaven equipades amb rodes monobloc d'acer forjat amb llantes de d'acer dur, els rodaments eren ordinaris però revestits amb metall antifricció. La suspensió estava formada per quatre grups independents de molles unides per balancins. El bisell davanter era típicament americà amb guia per bieles. El bisell de darrera era del tipus denominat Colet. Els dos bisells les rodes eren monobloc d'acer forjat amb rodaments Timken.

Cada cilindre te dos purgues del tipus Prime comandades amb vapor i un bai pas automàtic de gran secció. La bomba d'aire Cross-compound de gran capacitat estava col·locada al davant de la caixa de fums. Cinc engreixadors mecànics Nathan s'ocupen del greixatge general dels mecanismes, cilindres, bomba d'aire, bomba d'aigua del tipus Worthington i del motor del Stoker. Portava una turbo dinamo de 32 v model Pyle-National. La sorra per les rodes motrius s'assegura per ejectors Sure-Flo posats al costat dels tubs baixans.

Els tenders 30R que portaven aquestes locomotores tenien una caixa de aigua reblonada o soldada. Dos bogis amb dos llarguers laterals d'acer estampat formant al mateix temps les caixes dels eixos, les rodes monobloc d'acer forjat de 1067 mm de diàmetre. La caixa d'aigua al interior te parets formant mampares amb una capacitat de 30 m3. Una capacitat de combustible de 10,5 tm de carbó i una tona de briquetes. La massa de la carga podia arribar a les 72 tm. Tenien un fre de ma de cadena, armaris d'eines i per efectes personals. L'enganxall tender / màquina del tipus Franklin de barra central i topall especial.

La cadència de construcció era mes de 100 màquines i tenders al mes per el que en abril de 1946 les primeres 700 locomotores ja estaven completament acabades.

En el segon lliurament la industria americana ja descarregada dels treballs de guerra va poder millorar la segona sèrie de les locomotores. A la caixa de fum van posar una porta del tipus Nord. Van rebre un escapament del tipus Kylchap en comptes del americà. Les rodes acoblades eren del tipus Boxpok i rodaments Timken

Les 701 a 1200 ja estaven disponibles al juny següent.

Es van lliurar les màquines 1101 a 1140 en un tercer lliurament i tenien rodes Boxpok a tots els eixos acoblats i rodaments a tots els eixos. Les 1141 a 1340 tenien xassís monobloc d'acer estampat i un bisell del tipus Delta.

Per poder transportar-les locomotores als ports d'embarcament, les màquines i tenders els van posar provisionalment enganxalls automàtics americans que es van reemplaçar per els estàndards europeus al moment d'embarcar.
 
     
El transport
Entre locomotores, tenders i peses de recanvi eren mes de 200.000 tones les que es tenien que transportar a 6000 km per mar en un mínim de temps. Una flotilla de vaixells es va encarregar de organitzar un gran transport a França.

El 30 de juliol de 1945 va sortir la primera locomotora 141-R-1 de la fàbrica el dia 30 de juliol de 1945. La primera que va desembarcar al port de Marsella va ser la 141-R-466 el dia 17 de novembre de 1945 i va ser el principal punt de mira d'una gran cerimònia amb les autoritats del moment i que simbolitzava la cooperació franco-americana. La última de la sèrie va sortir de Canadian Locomotive Company el juliol de 1947 i va ser desembarcada el 5 de setembre de 1947 al port de Cherbourg.

Si ens hi fixem be, veurem que la numeració va del número 1 al 1340 i en canvi només hi havien 1323 locomotores. On estan les 17 locomotores que falten?

El vaixell Belpamela, un vapor de carga noruec, amb les 17 locomotores a bord, es va ensorrar degut a una terrible tempesta desprès de passar Terra Nova el 11 d'abril de 1947 al seu viatge a França. Això explica que de les 1340 locomotores demanades i fabricades, només 1323 van entrar en servei. Les 1220 a 1235 i la 1241 de la Montreal Locomotive Works no van circular mai, estan al fons del mar.

Les locomotores van anar als seus dipòsits designats amb trens especials de les màquines sense les bieles intercalant vagons. El pas d'aquest combois al llarg dels itineraris per on van circular encuriosien als habitants dels pobles per on passava.
 
Una locomotora moderna
A mida que arribaven als dipòsits assignats, es verificava el seu estat general per procedir al muntatge de les bieles, mecanismes, manòmetres, reglatge de vàlvules, etc i al greixat general.
Van entrar en servei aproximadament als vuit dies de la recepció i progressivament es van fer circular amb trens convencionals. Les primeres que van entrar en servei eren de la 458 a la 468, i desprès de la 217 a la 237, etc.

Tres locomotores no van entrar en servei molt mes tard:
- La 141-R-2 es va conservar fins el 26 d'octubre de 1948 als tallers de Nevers-Machines per fer els plànols detallats de la sèrie fet per la Division des Études de locomotives.
- La 141-R-252 es va fer-la servir per assajos i mesures fins el 25 de setembre de 1947 al banc d'assajos de Vitry.
- La 141-R-409 va ser víctima de diverses avaries durant el seu viatge fins a La Rochelle, es va posar en marxa el dia 14 de febrer de 1946.

Per la SNCF aquesta era una màquina molt evolucionada i va constituir una petita revolució del punt de vista tècniques en contrast de les altres locomotores franceses contemporànies.
 
 
Carbó i fuel
A la post guerra hi havia molta demanda de carbó de qualitat i la SNCF consumia anualment 9 milions de tones i a més representava un problema econòmic.

Les primeres 700 locomotores cremaven carbó i moltes de la segona es van demanar per cremar fuel. El consum de carbó permetia una autonomia de 400 km i el fuel es podien fer 700 km per el que eren les preferides. Molts dipòsits van reformar les seves locomotores per cremar fuel i això explica l'ús intensiu d'aquests tipus de maquines.

La introducció massiva de locomotores a fuel va permetre economitzar molt de carbó. A més es va trobar una avantatja suplementària a les locomotores de fuel, doncs les guspires susceptibles de declarar foc als boscos de pinedes es va evitar. Moltes d'aquestes locomotores es van preveure per consumir fuel, asseguraven un millor servei i eren més sol·licitades que les de carbó.
 
El servei
Els homes que conduïen les locomotores franceses no es formaven només per maquinistes o fogoners, havien de preparar-se en mecànica especialitzada, d'aquesta manera tenien uns coneixements que els permetia  conduir locomotores complexes amb els seus controls també complexes.

La conducció de les 141-R, per el seu disseny, va establir canvis en els costums dels maquinistes i van arribar a ser les locomotores preferides per el confort de la cabina i una conducció agradable. Les cabines eren tancades i dotades d'una ergonomia desconeguda fins aquell moment als ferrocarrils francesos. Els maquinistes conduïen asseguts i els aparells de conducció eren molt ergonòmics, l'alimentació del fuel automàtica i el del carbó per "stoker".

Eren més fàcils de conduir que les altres locomotores franceses i tenien un temps de manteniment mínim que va contribuir a la inauguració de la conducció en banalitat i que no tinguessin equips de tracció titulars (maquinista - fogoner). La conducció en banalitat de les locomotores van donar molts bons fruits d'una manera immediata doncs el coeficient d'utilització de les màquines era molt alt per el que van batre rècords de quilòmetres recorreguts del ordre de 900 km diaris, el doble de les màquines amb equips amb titulars.

Es va estipular que el quilometratge transcorregut entre dos grans manteniments fos de 230000 km.
Els recorreguts teòrics entre grans reparacions (GR) variaven entre 810000 i 930000 quilòmetres.

Aquestes locomotores van ser les millors en la SNCF fins el final de la era del vapor per la seva disponibilitat, el seu rendiment i la seva economia en el manteniment.
 
 
La 141-R i els trens de luxe
Aquestes locomotores van remolcar trens emblemàtics com "Le Mistral" en els seus diversos recorreguts, la "Flèche d'or" amb doble tracció junt  la Pacífic 231 E degut al gran tonatge del tren, també va portar el "Train Bleu".
 
Les 141-R fent servei fora de França
De totes les màquines només quatre del depòsit de Narbona es van llogar als Ferrocarrils Grecs de novembre de 1973 a abril de 1974. En retornar a França van ser desballestades.
 
Últims viatges i la fi del vapor a França.
El últim tren de servei viatgers es va fer en març de 1974 per la 141-R-375 entre Strasbourg i Diemeringen.

Les associacions d'aficionats als trens van demanar que tornessin a circular aquestes locomotores amb trens especials. Veient que l'estat general d'algunes 141-R era bo, alguns caps de depòsit van autoritzar la seva circulació fins el 1975. Eren les 141-R-1126, 141-R-1187 i la 141-R-1244.

La 141-R-1187 va ser la última en circular amb aquest tipus de trens el 19 d'octubre de 1975.
 
Locomotores preservades 141-R
La popularitat d'aquestes locomotores ha fet que se'n conservessin 12. És la sèrie més nombrosa de locomotores que s'han salvat del bufador i la ferralla.
 
En servei:  
141-R-568 Propietat de Swis Classic Train Gmbh
  https://www.141r568.com
141-R-840 Classificada Monument Històric el 1987.
Propietat de AAATV Centre Val de Loire.
  https://www.141r840.com
141-R-1126 Propietat: SNCF
Toulouse. Amicale des Cheminots pou la Préservation de 141 R 1126
  https://www.trainhistorique-toulouse.com/historique/
141-R-1244 Dürten - Suïssa - Propietat de Verein Mikado 1244
  http://mikado1244.ch/
   
En reparació  
141-R-420 Classificada Monument Històric el 1987.
Propietat de la Société Civile de Conservation de la 420
  http://trainvapeur-auvergne.com/
141-R-1199 Loco Vapeur R1199 - Nantes
  http://r1199.aerius.fr/
   
En exposició  
141-R-1108 Propietat de la SNCF. Preservada per l'AAATV de Nice
  http://letraindalain.free.fr/galerieV.php?numserie=141%20R%201108
141-R-1187 Propietat de la SNCF. Se suposa en bon estat.
  http://www.citedutrain.com/
141-R-1298 Propietat de l'Association Provençale de Préservation et d'Animation Ferroviaire
  http://www.sitedutrainnimes.fr/index.php/enginsmoteurs/141r1298
 
A Suïssa i en venda, desmuntades la 141-R-73, la 141-R-1207 i la 141-R-1332
 
 
Característiques
Sèrie 1 a 1340
Companyia SNCF
Rodatge 1-4-1
Números de sèrie 1 a 1340
Galga Estàndard 1435 mm
Fabricants Baldwin Locomotive Works
American Locomotive Company
Lima Locomotive Works
Montreal Locomotive Works
Canadian Locomotive Company
Any 1945 a 1947
Sistema de distribució Walschaerts
Longitud i pes de la locomotora   
Distància d’eixos acoblats 1,727 m
Distància locomotora i tender 24,130 m
Pes per eix Tm
Pes en servei 116 Tm
Pes de la locomotora 105,30Tm
Pes del tender 77 Tm
Pes total locomotora i tender 191 Tm
Capacitat d’aigua del tender 30 m3
Capacitat de combustible 13 m3
Mides del esforç de tracció  
Diàmetre rodes tractores 1650 mm
Pressió de caldera 15,5 kg/cm2
Cilindres - diàmetre 597 mm
Cilindres - carrera 711 mm
Esforç de tracció 2018 kg
Capacitat de calefacció  
Àrea del fogar 65,4 m2
Àrea de graella 5,2 m2
 
Constructor Núm. locomotores Núm. construcció Matrícula SNCF
Lima Locomotive Works 180 8867 - 9046 141.R.1 - 141.R.180
American Locomotive Company 260 74054 - 74313 141.R.181 - 141.R.440
Baldwin Locomotive Works 260 72254 - 72513 141.R.441 - 141.R.700
Baldwin Locomotive Works 65 72699 - 72763 141.R.701 - 141.R.765
Baldwin Locomotive Works 41 72857 - 72897 141.R.766 - 141.R.806
Baldwin Locomotive Works 54 72928 - 74053 141.R.807 - 141.R.860
American Locomotive Company 120 73934 - 74053 141.R.861 - 141.R.980
American Locomotive Company 40 74833 - 74872 141.R.981 - 141.R.1020
Lima Locomotive Works 100 9112 - 9211 141.R.1021 - 141.R.1120
American Locomotive Company 40 74916 - 74955 141.R.1121 - 141.R.1160
Baldwin Locomotive Works 36 72982 - 73017 141.R.1161 - 141.R.1196
Baldwin Locomotive Works 4 73046 - 73049 141.R.1197 - 141.R.1200
Montreal Locomotive Works 100 75010 - 75109 141.R.1201 - 141.R.1300
Canadian Locomotive Company 40 2368 - 2407 141.R.1301 - 141.R.1340
Totes les fotografies de la 141-R son d'en Jaume Fernández
referències
http://www.voisin.ch/vvt/materiel/locs/141r568_tech.html
http://www.warsailors.com/homefleetsingles/belpamela.html
https://fr.wikipedia.org/wiki/141_R
http://www.wikiwand.com/fr/141_R
http://www.wikiwand.com/fr/Montreal_Locomotive_Works
http://lereseaudepsx.e-monsite.com/pages/dossiers-test/les-141r.html
http://geillon.pagesperso-orange.fr/trains/index.htm
http://www.tvnp.fr/PFF/?s=141R
http://www.141r568.ch/141R/fr/roundel/locomotive_picture_gallery.htm
The Illustrated Encyclopedia of North American Locomotives.
Les 141 R ces braves américaines.

Cal ressaltar el llibre de Collardey & Rasserie que parla exclusivament d'aquestes fantàstiques locomotores.

09-04-2019
anar a locomotores --->>
 
 
Antoni Roca Albino
troca00@gmail.com
  www.rocaalbino.cat